زندگی در ترکیه

شرایط و هزینه های زندگی در ترکیه

کشور ترکیه در قسمت شمال غربی ایران قرار دارد. بخشی از این کشور همسایه کشورهای آسیایی و قسمت دیگر آن همسایه کشورهای اروپایی است. زبان مردم این کشور ترکی استانبولی و زبان نوشتاری آن‌ها لاتین است. این کشور 84 میلیون نفر جمعیت دارد. ترکیه از لحاظ نوع سبک زندگی و فرهنگ عامه تشابهات زیادی با ایران دارد. هدف کاربین از نوشتن این مقاله این است که شما را با تمام زوایای شرایط و هزینه های زندگی در ترکیه آشنا کند.


در سال‌های اخیر دولت ترکیه توانسته است شرایط رفاهی و وضعیت اجتماعی مردم را بهبود ببخشد. شرایط خوب اقتصادی در این کشور سبب شده تا مردم از سطح رفاهی نسبتا مطلوبی برخوردار باشند و اختلاف طبقاتی چندانی در بین مردم دیده نمی‌شود. نبود اختلاف طبقاتی در ترکیه، باعث افزایش سطح فرهنگ مردم شده و همین امر میزان امنیت و آرامشی نسبی در سطح کشور را افزایش داده است.

این مقاله صرفا جهت اطلاع رسانی است.

فرم مشاوره رایگان

آنچه خواهید خواند:

turkey

شرایط زندگی در ترکیه از لحاظ فرهنگی و دینی

میان مردم ایران و ترکیه از لحاظ فرهنگی نقاط مشترکی وجود دارد. مردم ترکیه همانند ما وطن‌پرست و مهمان‌نواز هستند. دید و بازدید‌ خانوادگی، رسوم ازدواج، فرهنگ عزاداری، توجه به سنت و نوع موسیقی از دیگر اشتراکات میان ما هستند.

 

ترکیه در طول تاریخ خاستگاه ادیان مختلفی بوده است. تقریبا 99 درصد از جمعیت این کشور مسلمان هستند. بزرگترین گروه اهل تسنن در ترکیه حنفی‌ها محسوب می‌شوند که بشتر در مرکز و غرب ترکیه زندگی می‌کنند. وجود مساجد و کلیساها در کنار هم، نشان‌دهنده‌ی احترام مردم این کشور به ادیان مختلف است.

اقتصاد کشور ترکیه

در یک نگاه کلی وضعیت اقتصادی در ترکیه مطلوب است. مهم‌ترین منابع درآمدی مردم ترکیه صنایع گردشگری و کشاورزی هستند. کشور ترکیه در بین کشورهای توسعه یافته قرار می‌گیرد. نظر اکثر اقتصاددانان این است که ترکیه کشوری تازه صنعتی‌ شده است و  جایگاه صنعتی ترکیه در بین 20 کشور صنعتی جهان قرار دارد.


سالانه نزدیک به 40 میلیون توریست وارد کشور ترکیه می‌شوند و از این جهت، سودآورترین منبع اقتصادی ترکیه گردشگری است. کشاورزی جایگاه دوم را در اقتصاد ترکیه دارد. نزدیک‌ به ۳۵ درصد از نیروی کار این کشور را کشاورزان تشکیل می‌دهند. کتان، زیتون و تنباکو مهم‌ترین محصولات کشاورزی ترکیه محسوب می‌شوند.

شرایط زندگی در ترکیه از لحاظ شغلی و درآمدی

work-in-turkey

به‌دلیل همسایگی ایران با ترکیه شماری از ایرانیان با امید به این که ترکیه روزی عضو اتحادیه اروپا خواهد شد، در فکر یافتن شغلی در ترکیه هستند. قبل از هر اقدامی شما باید بدانید که شرایط و قوانین کاری در ترکیه برای اتباع خارجی متفاوت است.


برای افرادی که در کشور خود به میزان کاری که انجام می‌دهند دستمزد کافی نمی‌گیرند، کشور ترکیه یکی از بهترین گزینه‌های ممکن است. اگر شما در  فکر کاری با میزان حقوق بیشتری هستید، باید مهارت و تخصص لازم را دشته باشید و تخصص شما در لیست نیازمندی‌های ترکیه باشد. در ترکیه بالاترین حقوق مربوط به مشاغل پزشکی است. کم‌ترین میزان حقوق هم قشر کارگر دریافت می‌کنند. فرصت‌های شغلی بیشتر برای اتباع خارجی در بخش خدمات و صنایع پیشرفته وجود دارند.


در ترکیه افراد معمولا 8 ساعت در روز کار می‌کنند که به صورت رسمی تقریبا مشابه کشور ایران است. نسبت به کشورهای اروپایی با 40 ساعت کار در هفته، مردم ترکیه ساعت کاری بیشتری دارند. روزهای تعطیل در این کشور شنبه و یکشنبه هستند و در هر ماه، 24 روز ساعت کاری رسمی کشور ترکیه می باشد. میزان پایه حقوق دریافتی در ترکیه 2942 لیر است و پس اخذ مالیات و بیمه 2324 لیر پرداخت می‌شود.

مشاغل‌ مهم و پردرآمد در ترکیه کدامند

مشاغل پر درامد ترکیه

تعدادی از مشاغل مهم و پردرآمد در ترکیه عبارتند از:

متخصصین جراحی

قطعا می‌توان گفت جراحی پردرآمدترین شغل در ترکیه محسوب می‌شود. میزان درآمد یک جراح در ترکیه بسته به تخصص و تبحر متفاوت است. جراحان مغز و اعصاب در ترکیه از لحاظ جایگاه و درامد در الویت هستند.

برنامه‌نویسی

برنامه ‌نویسی از مشاغل پردرآمد و پرطرفدار در ترکیه می باشد. شما به‌عنوان یک برنامه ‌نویس می‌توانید در ارگان های دولتی یا خصوصی مشغول به کار شوید و یا اینکه به ‌صورت پروژه‌ای با استفاده از دانش خود درامد کسب کنید.

پزشکی

ترکیه نسبت به دیگر کشورهای خاورمیانه، از لحاظ تجهیزات پزشکی و بیمارستانی در رتبه بالاتری قرار گرفته است. به‌همین دلیل بیماران زیادی از کشورهایی عربستان، امارات، عراق و کشورهای دیگر، برای درمان خود به ترکیه سفر می‌کنند. با توجه به همین موضوع پزشک‌ها با تخصص‌های مختلف درآمد زیادی دارند.

دندان‌پزشکی و ارتودنسی

متخصصین دندان‌پزشکی و ارتودنسی که در درمان بیماری‌های مربوط به فک و دندان تبحر و تجربه دارند، در ترکیه درآمد خوبی خواهند داشت. میزان درآمد به سابقه و جایگاه شغلی افراد بستگی دارد.

وکالت

با‌توجه به اینکه که بازار خرید ملک در استانبول و شهرهای دیگر ترکیه حسابی داغ شده است، نیاز مشتری‌ها به وکلا هم بیشتر شده است. نکته مهم این است که وکلای ایرانی در ابتدای ورود به این کشور نمی‌توانند مشغول به کار شوند و باید یک دوره آموزشی را در ترکیه بگذرانند.

پرستار بچه

پرستاری بچه یکی از مشاغل مورد نیاز ترکیه محسوب می‌شود. اگر شما تجربه و مهارت بالا در ارتباط با کودکان و نگهداری از آنها را دارا هستید، می‌توانید بر روی درآمد این کار حساب ویژه ای باز کنید، معمولا شما باید به سراغ محله‌های ثروتمند ترکیه بروید تا از کودکان افراد پردرآمد پرستاری و نگهداری کنید.

مهماندار هواپیما

محدودیت‌ برای خانم‌ها در پیدا کردن یک شغل مناسب در ترکیه بیشتر است و باید مشاغلی را انتخاب کنند که امنیت مالی و شغلی داشته باشد. مهماندار هواپیما یک شغل پرطرفدار در ترکیه برای خانم‌ها محسوب می‌شود. درآمد این شغل با توجه به تجربه، اعتبار و سابقه شرکت هواپیمایی متفاوت است.

خلبانی

این شغل در ترکیه درآمد بسیار قابل توجهی دارد و خلبان اول و خلبان دوم به‌ترتیب دستمزد بالایی می‌گیرند.

شرایط اخذ مالیات در ترکیه

در کشور ترکیه مالیات بر درآمد، در ازای کار و یا مبلغ اجاره‌ دریافتی و یا سود به ‌دست آمده از یک سرمایه گذاری اعمال می‌‌شود و فرقی ندارد که سود حاصل از کجا به دست آمده است. مالیات افرادی که مقیم ترکیه هستند شامل کاهش نرخ مالیاتی می‌شود. این نرخ بین 15 تا 35 درصد متغیر است.

در ترکیه مالیات‌های اصلی به‌صورت زیر است:  

 

  • مالیات بر میزان درآمد: حداکثر 35 درصد
  • مالیات بر سرمایه گذاری: حداکثر 35 درصد
  • مالیات بر خرید ملک: حداقل 4 درصد
مالیات ترکیه
مالیات اصلی ترکیه

شرایط زندگی در ترکیه از لحاظ هزینه‌ها

در هر جایی از دنیا هزینه زندگی هر شخص به نوع زندگی، خوراک، پوشاک، محل زندگی، تفریحات و… بستگی دارد. با این وجود میانگین هزینه زندگی در ترکیه ماهانه چیزی در بین 2.500 تا 3.000 لیر معادل 500 تا 600 دلار است. تحصیل در دانشگاه‌های دولتی ترکیه رایگان است و هزینه تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی سالانه در حدود 10.000 تا 30.000 لیر است. به طور کلی شرایط زندگی در ترکیه نسبت به کشور های اروپایی شباهت خیلی بیشتری به ایران دارد.

 

هزینه خانه در ترکیه

هزینه مسکن در ترکیه با توجه به شهری که ساکن آن هستید متفاوت خواهد بود. به‌عنوان مثال اجاره خانه در استانبول برای شما تقریبا 900 لیر هزینه خواهد داشت. در ایران رایج است که برای اجاره یک خانه رهن و مبلغ ودیعه پرداخت می‌کنند اما در ترکیه این کار نیاز نیست و می‌توان با پیش پرداخت دو ماه اجاره، خانه را اجاره کرد.

 

هزینه کرایه خانه در ترکیه از ماهی 350 لیر  تا 1000 لیر در ماه متغیر است. نکته‌ای مهمی که در هنگام اجاره خانه در ترکیه باید به آن توجه کنید این است که اگر ساختمان  سیستم‌های مرکزی گرمایشی و یا خدماتی داشته باشد، باید 70 تا 100 لیر  هزینه سوخت را پرداخت کنید.

 

در ترکیه  خرید ملک و مسکن برای ایرانیان مجاز است و یکی از راه‌های مناسب برای مهاجرت به ترکیه و اخد اقامت ترکیه محسوب می‌شود.  شما می‌توانید با خرید ملکی به ارزش 250.000 دلار  پاسپورت ترکیه را دریافت کنید.

شرایط زندگی در ترکیه از لحاظ سیستم بهداشت و درمان

کشور ترکیه در حوزه سلامت در دهه اخیر رشد بسیار خوبی داشته است و حدود 120 میلیارد دلار در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است. کم شدن میزان نرخ خدمات درمانی اصلی‌ترین نشانه این موضوع است. نزدیک به 41 درصد از هزینه‌های درمانی و سلامتی مردم توسط مالیات تامین می‌شود و شرکت‌های بیمه 31 درصد از آن را بر عهده دارند. مردم تقریبا 28 درصد از این هزینه‌ها را می‌پردازند.


در ترکیه خدمات بهداشتی و درمانی با توجه به بیمه سلامت عمومی، به همه شهروندان ارائه می‌شود و به این وسیله بسیاری از هزینه‌های درمانی توسط دولت پرداخت می‌شود. بخشی از این هزینه‌ها از طریق مالیات‌های گوناگون از جمله مالیات بر روی خودرو تامین می‌شود. ارائه خدمات بهداشتی در ترکیه به سبک آمریکایی است، به‌صورتی که پزشک در ابتدا اختیار تجویز دارو برای مریض را دارد و از داروی سوم به بعد، هزینه بیشتری از دریافت‌ کننده دارو گرفته می‌شود.

شرایط زندگی در ترکیه از لحاظ آموزش و تحصیلات

study-in-turkey

سیستم آموزش در مدارس ترکیه به شیوه 4-4-4 است. دانش‌آموز از سن 6 سالگی وارد مقطع ابتدایی می‌شود، پس از مقطع ابتدایی از سن 10 تا 14 سال در مقطع راهنمایی تحصیل می‌کند و در سن 14 سالگی وارد مقطع دبیرستان می‌شود. تحصیلات در مدارس ترکیه با اخذ مدرک دیپلم و یا Lise Diplomasi در سن 18 سالگی به اتمام می رسد.


در ترکیه گذراندن مقطع پیش‌دبستانی اجباری نیست. مدارس ترکیه به دو گروه دولتی و خصوصی تقسیم‌بندی می‌شوند. آغاز سال تحصیلی در ترکیه از ماه سپتامبر تا  ماه ژوئن می باشد. تعطیلات مدارس ترکیه شامل 3 ماه تعطیلات تابستانی و تعطیلات رسمی این کشور است.

آموزش عالی در ترکیه

آموزش عالی در ترکیه شامل دانشگاه‌های دولتی و خصوصی است. دانش آموزان برای ورود به دانشگاه‌ها باید دیپلم داشته باشند و در آزمون سراسری دانشگاه‌ها رتبه قابل قبول کسب نمایند. دانشگاه‌های ترکیه در رشته‌هایی همچون مد و فشن بسیار سر آمد و مشهور هستند و در سال‌های اخیر نیز سرمایه‌گذاری زیادی بر روی رشته‌های پزشکی در این کشور شده است. رتبه ی دانشگاه های ترکیه در سطح جهانی نیز قابل قبول است.

قوانین ترکیه

یکی از شرایط زندگی در ترکیه که به عنوان مهاجر حتما باید با آن آشنا باشید، قوانین مختلف این کشور است. ايرانيانی كه قصد سفر و مهاجرت به شهرهاي ترکیه را دارند، باید نسبت به تشابهات و تفاوت‌هاي قوانين اين دو كشور آگاه باشند. برخي رفتارها در كشور ايران از منظر قانون پذیرفتنی است، اما در كشوري مثل ترکیه خلاف قانون و جرم است.


در ترکیه وفاداري به ملي‌گرايي آتاتورك از مقدمات قانون اساسي است. جدايي دين از سياست از ديگر بخش‌های اين قانون است. رسميت داشتن زبان تركي،‌ پرچم قرمزرنگ دارای هلال ماه و ستاره، مارش استقلال به عنوان سرود ملي و پايتخت بودن آنكارا در مقدمه قانون اساسي اين كشور آمده و تا زماني‌كه شكل حكومت اين كشور جمهوري است، پايبندي به این موارد از الزامات قانوني به‌شمار مي‌رود.‌ هرگونه توهين به آتاتورك در قانون اساسي اين كشور، جرم محسوب می‌شود.

قوانين مرتبط به اتباع ایرانی

در صورت سفر به ترکیه به‌صورت مسافر و گردشگر باید قوانين اين كشور را رعايت كنید. خريد و فروش فرش‌هاي كهنه و نو و خروج آن‌ها از كشور ترکیه، نياز به گواهي خريد و داشتن گواهي از يك موزه دارد. اداره سرويس‌هاي بهداشتي عمومي در ترکیه بیشتر بر عهده بخش خصوصي است و صاحبان مراكز باید ماليات بر درآمد خود را بپرداخت کنند، بنابراين اين سرويس‌ها عمدتا با هزينه استفاده‌كنندگان اداره شده و در صورت استفاده،‌ پرداخت مبلغ يك لير توسط هر گردشگر الزامي است.

 

ازدواج اتباع ايراني در ترکیه باید در مدت 2 روز كاري و با اخذ برگ تجرد از كنسولگري ايران و تأييد آن توسط وزارت امور خارجه ترکیه صورت بپذيرد.  اعتبار گذرنامه براي سفر به ترکیه باید بيش از 5 ماه باشد؛ در غير اين صورت تعويض گذرنامه پيش از سفر الزامي است، افرادي كه به اين موضوع توجه نكرده باشند، در فرودگاه شهر مقصد جريمه خواهند شد.

 

اگر به قصد اقامت طولاني و بيش از سه ماه می‌خواهید به ترکیه سفر كنید، باید جهت تمديد اقامت اقدام نمایید، در غير اين صورت مجازاتي شامل جريمه و در مواردي اخراج در انتظار شما خواهد بود. بازداشت اتباع ايراني توسط پليس محلي در ترکیه بنا به درخواست متهم، قابل اطلاع به سفارت يا كنسولگري ايران در اين كشور است. در صورت بروز چنين شرايطي، فرد بازداشتي چنانچه با زبان و خط تركي آشنا نيست، نبايد هيچ اوراق يا اسناد را امضا كند.

 

اقدام به فحشا، جرم و ساير آسيب‌هاي اجتماعی منجر به اخراج فرد خواهد شد. اين قانون در هر كشوري از سوي شهروندان و اتباع خارجي لازم الاجراست.  مصرف دخانيات در اماكن عمومي سرپوشيده در ترکیه ممنوع است. هم‌چنين مسافرانی که نسبت به مصرف مواد ترك اعتياد از جمله متادون معتادند، قادر به حمل اين ماده به ترکیه نخواهند بود.

مزایا و معایب زندگی در ترکیه

مزایای زندگی در ترکیه

برخی از مزایای زندگی در کشور ترکیه عبارتند از:


1- شرایط آب و هوایی مناسب در اغلب نقاط کشور

2- پایین بودن هزینه زندگی نسبت به دیگر کشورها

3- اقتصاد رو به رشد

4- سیستم حمل و نقل گسترده و متنوع

5- نزدیکی فرهنگ با ایرانیان

6- مناطق گردشگری متنوع و متناسب با هر نوع سلیقه

7- اخذ اقامت آسان

معایب زندگی در ترکیه

برخی از معایب زندگی در ترکیه در ادامه لیست شده‌اند:


1- ارزش پایین لیر نسبت به دلار

2- نرخ بالای اخذ مالیات

3- ازدحام جمعیت و ترافیک در کلان شهرها

4- سیستم قضایی ضعیف

5- نژادپرستی

6- حقوق و دستمزد پایین نسبت به سایر کشورهای اروپایی

7- ساعت کاری بیشتر

چند نکته مهم در مورد این کشور

کشور-ترکیه

اگر افرادي موفق به مهاجرت و يا اخذ ويزای كشور دیگری شوند، ملاك موفقيت نهايي آن‌ها، ورود به یک کشور نیست. كسب اطلاعات كافي در رابطه با سبك زندگي مردمان يك جامعه، كمك زيادي به شناخت زوايای پديده مهاجرت مي‌كند. مهاجرت به كشوري كه هم‌زبان ما نيست، ریسک‌هایی نیز براي فرد مهاجر خواهد داشت.

 

سوءاستفاده مالي از عدم تسلط افراد به زبان كشور، اولين خطري است كه متوجه شما است. عدم آشنايي با محله‌های يك شهر بيگانه، خطر گم شدن و سرگرداني را در پي دارد. عدم آشنايي و تسلط كافي بر مبادلات پولي و مالي از ديگر آسيب‌هاي احتمالي است كه ممکن است براي شما پيش بیاید.

 

سرقت و باج‌گيري‌ از گزارش‌هاي معمول در بسياري از كشورها از جمله ترکیه است. هيچ كشوري بهشت نیست؛ پس بهتر است در صورت داشتن انگيزه مهاجرت، با ديدگاه باز اقدام كنيد. باید بدانید كلاه‌برداران در هر كشوري افراد ساده‌لوح و يا ناآگاه نسبت به حقوق شهروندي را شناسایی می‌کنند و آشنايي با حقوق شهروندي و قوانين كار در هر كشوري، باعث جلوگيري از ایجاد مشکل برای شما می‌شود. برای مثال بهتر است از  دعوا و زد و خوردهاي خياباني دوری کنید. از جمله مواردي است كه ممكن است ناخواسته يا خواسته شما را درگير كند و موجب ايجاد دردسرهاي قضايي برايتان بشود.

در این مقاله تلاش کردیم تا تمام اطلاعات مربوط به شرایط زندگی در ترکیه را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم؛ اما توجه کنید که سفر به یک کشور دیگر و اقامت دائم یا موقت در آن کشور نیازمند آگاهی‌ بیشتری است و نیاز به مشورت‌ با متخصصین دارد.

سوالات متداول

تقریبا 99 درصد از جمعیت این کشور مسلمان هستند

مهم‌ترین منابع درآمدی مردم ترکیه صنایع گردشگری و کشاورزی هستند

میزان پایه حقوق دریافتی در ترکیه 2942 لیر است و پس اخذ مالیات و بیمه 2324 لیر پرداخت می‌شود

مالیات بر میزان درآمد
مالیات بر سرمایه گذاری
مالیات بر خرید ملک

سیستم آموزش در مدارس ترکیه به شیوه 4-4-4 است

فرم مشاوره زیر رو پُر کنید تا شرایطتون آنلاین بررسی بشه و با شما تماس گرفته بشه 

نظرات کاربران

guest
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کارشناس مهاجرت
کارشناس مهاجرت
پاسخ به  خانوم نصیری
1 سال قبل

با توجه به اقتصاد کنونی ترکیه وضعیت اقتصادیشون خیلی پایدار نیست

خانوم نصیری
خانوم نصیری
1 سال قبل

شرایط و هزینه های زندگی در ترکیه تفاوت چندانی با ایران میکنه؟

بخش سوالات کاربین

مقالات پیشنهادی